Ajankohtaista

Japrotekilta sakeutin Bolidenin sinkkitehtaalle Kokkolaan

Kokkolassa sijaitsee Euroopan toiseksi suurin sinkkitehdas Boliden Kokkola, joka on tuottanut korkealaatuista sinkkiä jo 50 vuoden ajan. Yrityksen valikoimista löytyy noin 40 erilaista sinkkituotetta: sekä puhdasta sinkkiä että asiakkaiden tarpeisiin räätälöityjä seostuotteita, joita hyödynnetään monipuolisesti muun muassa rakentamisessa ja autoteollisuudessa.

Boliden Kokkola hyödyntää sinkin tuotantoprosessissa erilaisia sakeuttimia, joiden avulla sinkkipitoisesta liuoksesta erotellaan muita metalleja ja kiintoaineita – lopputuloksena syntyy mahdollisimman puhdasta sinkkiä. Liuospuhdistuksen tuotantoprosessissa käytettävä, magnesiumin poistoon tarkoitettu sakeutin oli tullut tiensä päähän, ja korvaava tuote tarvittiin tilalle. Japrotek suunnitteli ja asensi Boliden Kokkolalle 500 m³:n sakeuttimen, jossa hyödynnettiin aiemmasta poikkeavaa materiaalia.

Sakeutinsammion kestävyys avainasemassa

Erityisesti sakeutinsammion korroosion kesto on prosessissa tärkeässä roolissa; sekä materiaalivalinnat että niiden käsittely nousevat avainasemaan. Japrotek valikoituikin toimittajaksi juuri erityisosaamisensa vuoksi. Korroosiota ja vaativia olosuhteita kestävien säiliörakenteiden suunnittelu ja valmistus ovat keskeinen osa yrityksen kokonaisosaamista.

”Meillä on ollut myös aiemmin tässä käytössä haponkestävä terässakeutin, joka soveltuu hyvin prosessiin. Nyt uuden sakeuttimen materiaaliksi valittiin super duplex -jaloteräs, joka on kehittyneempi materiaali, ja toivomme, että sammion elinikä on entistä pidempi. Sakeuttimen sisällä on rikkihappoliuosta, joten materiaalin käsittely ja esimerkiksi hitsaaminen on suoritettava huolellisesti materiaalin korroosio-ominaisuuksia menettämättä. Japrotekilta löytyy taito materiaalin työstämiseen”, kertoo Boliden Kokkolan projektipäällikkö Janne Korkiakangas.

Japrotek on kehittänyt säiliöosien esivalmistustekniikan, jonka vuoksi kokoonpano asennuspaikalla onnistuu vaivattomasti ja nopeasti. Boliden Kokkolan massiivinen sakeutin saatiin asennettua sujuvasti paikan päällä. Säiliö otettiin tuotannolliseen käyttöön viime vuonna, reilun vuoden kestäneen kokonaisprojektin päätteeksi.

 

Meitä voit seurata myös LinkedInissä:

> Japrotek Linkedin